Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Bjørn Nørgaards kirkeværker / v, Birgitte Bech

MAR
07

Bjørn Nørgaards kirkeværker / v, Birgitte Bech


Tirsdag d. 7. marts 2023, kl. 19:30
Emmersbæk Kirke, Asger Højlundsvej, 9850 Hirtshals
Birgitte Bech
Bjørn Nørgaards kirkeværker / v, Birgitte Bech

Danske kirker rummer betagende kunst, som kalder på opdagelsesrejser. Birgitte Bech er en erfaren formidler med øjenåbnende teologiske og kunsthistoriske perspektiver. Cand.theol. & mag. Birgitte Bech har arbejdet som folkekirkepræst og lektor, fagbogsforfatter, kursusleder og kirkeguide.

Billet koster kr. 50,00 og kan købes ved at klikke her eller kan købes på dagen ved indgangen

I aftenens foredrag vil Birgitte Bech tage os på en rundtur i nogle af Bjørn Nørgaards meget udtryksfulde kirkeudsmykninger.

Mange kender måske bedst Bjørn Nørgaard for skabelsen af de store gobeliner, som dronning Margrethe fik som gave på sin 60 års dag, og som alle kan se  på Christiansborg. '

Gobelinerne viser indgående fortrolighed med Danmarkshistoriens lange stræk fra vikingetid til nutid. –

Men Bjørn Nørgaard har også sat sit præg på mange kirker i Danmark. Hans  kirkelige gennembrudsværk, det smukke alterparti i Knebel Kirke (-2001), er skabt med tilsvarende forståelse af middelalderlig tradition såvel som moderne virkelighedsopfattelse. I Knebels påskemotiv finder vi både Jellingesten og DNA-streng.


Udsmykningen i Christianskirken i Fredericia (2000-2007) fik titlen ‘Du skal elske din fjende’, som reaktion på fremmedhadet, som bl.a. det islamistiske angreb på Tvillingetårnene befordrede. I den høje altervægs 24 farverige, tegneserieagtige glasmosaikker sættes Jesu Bjergprædiken op mod Moses’ lovreligion i en storslået symmetri med gammeltestamentlig og nytestamentlige paralleller og kontraster. - Med kirkens gyldne altertavle modgår Nørgaard den patriarkalske overlevering ved nyskabende at lade halvdelen af nadvergæsterne være kvinder. Her er også andre overraskelser.

I mellemtiden har Nørgaard skabt flere kirkelige værker, ikke mindst den enorme bronzeskulptur med det forgyldte indre på Ikast Kirkeplads (-2012). 

Overraskende kalder han dette storværk ‘Riv dette tempel ned’ med et citat fra Johannesevangeliet, hvor Jesus fælder dom over templets kult og kræmmermarked og sætter sin egen død og opstandelse i stedet. Herefter behøver troen ikke et bestemt kultsted, men ånd og sandhed.