Guds kærlighed er altid først

Udgivet af Bjarne Hougaard, man d. 31. aug 2020, kl. 22:37
prædikener

Det gør l, hvis I overholder mine bud, ligesom jeg har overholdt det, min far har sagt, og holder fast ved hans kærlighed. Jeg siger det her for at dele min glæde med jer, så I også kan blive glade.

Mit bud lyder sådan her: I skal elske hinanden, ligesom jeg har elsket jer. Ingen elsker mere end den, der ofrer sit liv for sine venner, og I er mine venner (johs.15,9-14 i Bibelen2020)

-----------

Kære konfirmander

Dagen i dag er noget helt specielt. Det er konfirmationsdage altid, mange af os voksne kan sikkert huske til bage på konfirmationsdagen og konfirmationsfesten.

Konfirmationen i dag er også specielt – fordi det er Jeres konfirmation, og dermed afslutning på den forberedelse, som vi sammen har været igennem i konfirmandstuen. Her har jeg oplevet jer som helt specielle. I har været frække, krævende, modtagende, humoristiske, dovne og energiske, nysgerrige og ligegyldige – nogen gange var det alt sammen på én gang. – præcis sådan som konfirmander skal være.

Men det som gør konfirmationen i dag allermest speciel, det er jo alligevel al den usikkerhed, den kæmpe forandring og alle de hindringer, som en lille bitte virus har formået at sætte ind i vores samfund det sidste halve år, og som gjorde at vi tog den drastiske beslutning at udsætte konfirmationen til nu. I dag er vi her – og selvom vi har måttet indrette os efter hr. Covid, så har vi en festdag, der står som den festlige afslutning på vores vandring sammen. En afslutning på et forløb, javel, men samtidig kan det jo være begyndelsen på en ny måde at være sammen på. For konfirmation betyder forhåbentlig ikke at I vil være færdig med at tænke på kristentro og kirkefællesskab, så vi kan jo ses på mange forskellige måder også efter i dag.

Da Jesus vidste, at han skulle tages til fange og dø på korset, samlede han sine konfirmander omkring sig (nå nej han kaldte dem jo disciple). Han ville holde afsked med dem, selvom han også godt vidste at efter opstandelsen ville de stadig kunne være sammen – men så ville det være på en helt ny måde.

Det i den forbindelse Jesus siger: Ligesom min far har elsket mig, har jeg elsket jer. Hold fast ved min kærlighed. Og de ord vil jeg gerne bringe videre til jer i dag sammen med resten af de ord jeg læste, og som er gengivet i programmet. Her er tre ting, som jeg gerne vil have at I husker, og som på mange måder er det allervigtigste overhovedet at huske fra konfirmationstiden.

1. Guds kærlighed er først! – glem aldrig at uanset hvor tosset i kommer til at opføre jer i de kommende år (men det gør I selvfølgelig ikke) – så er Guds kærlighed til jer aldrig til diskussion. Det var den kærlighed vi hørte så meget om, dengang vi læste og snakkede om den far, der havde to sønner, hvor den ene stak af hjemmefra og sagde til far, at han ligeså godt kunne falde død om. Men faderen var der stadig for ham, da han vendte hjem igen og havde ødelagt sit eget liv.
    Det er Gud, der er den far! Han venter os altid hjem igen, hvis vi forlader ham. Og han vil tage imod os med åbne arme. Hold fast ved den kærlighed!
  2. Hold fast ved Jesu bud! For efterhånden længe siden arbejdede vi med de 10 bud, som er udtryk for Guds vilje med, hvordan menneskelivet leves bedst både for os selv og andre. Hvert eneste af de 10 bud er faktisk udtryk for det samme: Guds kærlighed er først, og den sætter os i gang med at elske. Derfor siger Jesus, at der i virkeligheden kun er ét bud, der er afgørende: Mit bud lyder sådan her: I skal elske hinanden, ligesom jeg har elsket jer.
    Nu er det ikke fordi, det hele bliver meget nemmere af det, for det kan nu engang godt være svært at vise kærlighed og venlighed over for andre, især hvis de er irriterende. Men det betyder bare, at vi først og fremmest og endnu mere skal fokusere på, hvordan Jesus selv handlede i forhold til mennesker: Ingen elsker mere end den, der ofrer sit liv for sine venner, og I er mine venner. Jesus satsede livet på at vise kærlighed til dem, der var hans venner – og I er i dag hans venner – derfor gælder det jer: mød andre mennesker med et kærligt og åbent sind. Ikke sådan at det er fuldstændig ligegyldig om den anden opfører sig som en idiot, for der er noget – meget faktisk - vi må sige fra overfor. Men selv da kan vi gøre det med respekt for at det andet menneske på samme måde som mig selv, er skabt af Gud og omfattet af HANS kærlighed.
  3. Jesus vil dele sin glæde med jer. Fordi det at modtage og give kærlighed, det er det, der giver allerstørst glæde i livet. Derfor glæder Jesus sig i dag, når I om lidt siger ja til trosbekendelsen og dermed understreger at midt i alt det forvirrende, der sker omkring jer og i jer i denne tid – der véd I, at I har Guds kærlighed med jer. Derfor glæder Jesus sig også hver eneste gang i vælger at gøre et andet menneske godt, som da de fleste af jer, på den dag, hvor I skulle have været konfirmeret, fik en blomst som gave, for at I skulle give den videre til andre.
    Jesus ved, at fuldkommen glæde er at live af og i Hans kærlighed både i jeres eget liv, i forhold til jeres familie, venner og alle andre mennesker.

Altså: 1 Guds kærlighed er først! 2 Hold Jesu bud om kærlighed! 3 Jesus vil give jer glæde! De tre sætninger håber jeg I vil tage med jer fra i dag og fra vores tid sammen. For når vi husker på de tre ting, så kan I meget bedre klare alle de krav, som vælter ind over jer i løbet af de næste år af jeres liv. – og husk så, I har altid mulighed for lige at få det hele genopfrisket enten ved gudstjenester i kirken eller ved at tage en snak med præsten.

tillykke med jeres konfirmation