Et nyt hjerte og en ny ånd!

Et nyt hjerte og en ny ånd!
Udgivet af Bjarne Hougaard, ons d. 3. jun 2020, kl. 12:27
Forkyndelse

Et nyt hjerte og en ny ånd

 Foto fra ”Ingeniøren” 

Pinsetanker af sognepræst Bjarne Hougaard

 (fra prædikenen 2. pinsedag i Hirtshals kirke)

Jesus siger:  Ingen kan komme til mig, hvis ikke Faderen, som har sendt mig, drager ham, og jeg skal oprejse ham på den yderste dag. Der står skrevet hos profeterne: ›Alle skal være oplært af Gud.‹ Enhver, som har hørt og lært af Faderen, kommer til mig. Ikke at nogen har set Faderen, undtagen den, der er fra Gud; han har set Faderen. Sandelig, sandelig siger jeg jer: Den, der tror, har evigt liv.
Jeg er livets brød. Jeres fædre spist manna i ørkenen, og de døde. Men det brød, som kommer ned fra himlen, gør, at den, der spiser af det, ikke dør.
Jeg er det levende brød, som er kommet ned fra himlen; den, der spiser af det brød, skal leve til evig tid. Og det brød, jeg vil give, er mit kød, som gives til liv for verden.« Joh 6,44-51

Gennem profeten Ezekiel siger Gud om sit folk: Jeg giver dem et andet hjerte og en ny ånd i deres indre. Jeg fjerner stenhjertet fra deres krop og giver dem et hjerte af kød. Ez.11,19-20.

For ikke mange dage siden kunne man læse, at den første dansker har fået indopereret kunstigt hjerte. Patientens eget hjerte duede ikke længere og alle andre behandlinger hjalp ikke. Derfor indopererede man det såkaldte Carmat-hjertet. Det er ikke ligeså godt som et naturligt hjerte, men det giver patienten et langt bedre liv.

Gud ser, at der er noget, der er galt med folket. Det folk, som han på en særlig måde har knyttet sit navn til, ligesom han har knyttet sit navn til os ved dåben. Folket kendte gud, og havde lovet at være det folk, som af hele sit hjerte elsker Gud og sin næste som sig selv.

De ER Guds folk og har fået hele sit liv og sin eksistens fra ham. Men alligevel lever de ikke som Guds folk! Det hjerte, der skulle banke blødt og varmt af kærlighed til Gud og næaten, det var blevet hårdt. Så hårdt at det var blevet til sten! – det kunne ikke længere repareres og vækkes til live.

I den situation vælger Gud at give dem et nyt hjerte som en gave. Ikke et fysisk nyt hjerte, men et åndeligt hjerte. Ikke et kunstigt hjerte, der kan udskyde det uundgåelige, en et ægte åndeligt hjerte, der hører sammen med Gud selv.

Så må det det stenhårde hjerte må vige pladsen, og det betyder at vores prioriteter forandrer sig. Vores dyrkelse af os selv, i hovmodige tanker om egen værdi eller i overdreven selvudslettelse og ydmyghed, den må vige pladsen for Guds Ånd. Det samme må al dyrkelse af andre mennesker, uanset om det er i kritikløs beundring og efterligning eller modsat i absolut afstandstagen, så vi nærmest gør det modsatte af den anden person, bare for at være modsat.

Det hjerte Gud vil give os i kraft af Helligånden, er et ægte hjerte, der banker for andre og for Gud. Han vil at Hans Ånd, Pinsens Ånd bliver den nye drivkraft i vores liv

Med Guds ånd vil Gud give sig selv til kende for os, så troen, håbet og kærligheden får plads i vore hjerter. Men han gør det gennem andre menneskers hjælp og omsorg, og gennem de forskellige synlige virkemidler, som vi kender fra kirken og som vi også kan have glæde af i vore hjem. Når vi læser i Bibelen, kan vi bede Guds ånd om at vejlede, så vi kan kende sandheden. Når vi samles i det kristne fællesskab, oplever vi at fællesskabet ikke kun er fælleskab med mennesker, men et Guds nærvær hos os. Når mennesker bliver døbt, er det Helligånden, der skaber et nyt troens liv i mennesker, uanset om det er små børn eller voksne. Når vi holder nadver i kirken, forene Guds ånd sig med brødet og vinen, så vi modtager Jesus selv og han bliver en del af os. Når vi beder, vil Guds Ånd fylde bønnen med kraft og bære den frem for Guds trone.

Vi har brug for åndens hjerteoperation! ikke for at få et kunstigt hjerte, der kan holde os i live lidt længere i dette liv. Men for at få et ægte, åndeligt hjerte, der giver os Guds kraft. Vi får kraft til livet i vores verden og i kærlighed til vores næste. Og vi får kraft til troens liv med Gud. Med Helligånden i vore hjerter HAR vi evigt liv. Her og nu er vi en del af Guds evige menighed på jorden og i Himlen.

Amen

---------------------------

 

Den danske Salmebog nr. 292

1 Kærligheds og sandheds Ånd!
Jords og Himmels hjertebånd
knytter du alene;
os forlene dejlig røst,
os opgløde dybt i bryst
dine flammer rene!

2 Hvor du lyser, mørket flyr,
al utérlighed dig skyr,
spotter med din nåde;
sandhed,som den klare dag,
kranser i dit vennelag
kærlighedens gåde.

3 I det store sjælebad
og i hjertets drik og mad
du er Guddoms-kraften;
i hver gren og i hver kvist
på det sande vintræ, Krist,
du er levesaften.

4 Med en god samvittighed
til de små du daler ned,
skaber rene glæder,
lyser op og renser ud,
til de står for lysets
Gud i snehvide klæder.

5 Du, som af den »liden flok«,
svag og bly og bange nok,
gjorde kæmper stærke,
skab nu og af os en hær,
som tør svinge Åndens sværd
under korsets mærke!

6 Kærlighed til denne jord
ser du, ak, er såre stor,
vildt dens lue brænder;
sluk den ud med duggen mild,
lad os blusse af den ild,
du for Himlen tænder!

7 På vort eget nat og dag
stirrer vi med velbehag,
det forstyrrer freden;
lad os Jesus én og hver
som vort liv og lys få kær!
Det gør enigheden!
       Adam af St. Victor 12. årh
       N.F.S. Grundtvig 1837.

Bøn

Almægtige og evige Gud!

Du som kender os ind i vort inderste, og ser når vore hjerter bliver hårde som sten, når vi ikke vil tro dig, elske vores næste eller følge dine veje.

Vi beder dig om at gribe ind vore liv! For kun du kan give os et nyt hjerte, der banker for dig og dit Rige. Kun du kan give os styrke til at leve efter som dine børn.

Herre, lad det blive pinse også for os! Lad din Ånd komme over os og fylde os med styrke og frimodighed, så vi får nyt mod til vore kampe, ny inspiration til livet i din kærlighed, og lad os fyldes af den fred, som overgår al forstand.

Vær hos os, og lad os være hos dig fra evighed til evighed. Amen 


Ønsker du at printe andagten ud, findes den i PDF her