Forventningsafstemning

© Helle Noer
Udgivet af Bjarne Hougaard, fre d. 27. mar 2020, kl. 16:20
Corona

I Paulus’ andet brev til korinterne fortæller Paulus om et syn, hvor han hørte Gud selv tale til sig. Han sagde:

»Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed.«

Paulus oplever at han er plaget af et eller andet, som er så slemt, at han kalder det ”en Satans engel”, som ville slå ham, og han siger at det er Gud selv, der har sendt den, for at han ikke skal blive hovmodig. Tre gange havde han bedt til Gud om at fjerne det onde, men det var ikke sket. Først til sidt fik han det svar: »Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed.«

Engang imellem kan jeg føle mig magtesløs – ikke mindst i denne tid. Jeg er magtesløs overfor alle de beslutninger og vejledninger, der kommer frem på skærmen hver dag. Sådan er det vist for de fleste danskere netop nu, og ikke mindst for de mange, som er hårdest ramt. De syge, de syges pårørende, dem, der er ”fanget” i udlandet, som også efterlader mange pårørende fuld af bekymringer og magtesløsheden.

Som kristen vil det naturlige være, at vi i en sådan situation henvender os til Gud i bøn, sådan som hele bibelen er fuld af eksempler på. Vi beder i forventning om, at Gud vil høre vores bøn.

Derfor vil jeg også opfordre til at vi ”samles” i bøn til Gud. Selvfølgelig ikke fysisk, men at vi igen og igen minder hinanden om at vi, på hver vores sted, sætter tid af til bøn og eftertanke for vores land og vores samfund. På søndag har en række organisationer opfordret til at vi særlig intensiverer bønnen ikke bare i Danmark men i hele verden. Der vil blive lagt links til inspirationssider og til formulerede bønner på vores hjemmeside.

Da Paulus bad til Gud om hjælp mod det onde, som han oplevede, da skete der tilsyneladende ikke noget. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i dag. Det sker ikke altid som jeg har forventet.

Det vi oplever i disse dage, kan betyde at vi ser et behov for at få vore forventninger afstemt på en ny måde.

Paulus oplevede at gud bønhørte ham, men svaret var noget helt andet, end han først havde forventet. Han blev ikke befriet fra det, der gjorde ham ondt, men han blev forsikret om, at Guds kraft ville holde ham oppe, uanset hvad han skulle igennem.

Min nåde der dig nok! – lød det fra Gud – og sådan lyder det fra Gud til os også i dag. Når vi er mest magtesløse vil hans kraft udfolde sig i os, så vi holdes fast i både troen, håbet og kærligheden.

Kunstneren Helle Noer har lavet et maleri, der viser et menneske, der sidder fortvivlet i en stor hånd – og med en anden hånd beskærmende over sig. Når jeg ser på det menneske, tror jeg slet ikke mennesket kan se, at han sidder i Guds hånd. Han ser kun alt det, der fortvivler ham.

Men Guds hånd er under ham, og holder ham oppe, og den er over ham og beskærmer ham mod det, der er endnu værre. For det værste er, hvis vi mennesker mister Guds nåde. Uden den, er ingen frelse muligt.

Min nåde er dig nok, for i magtesløshed udfolder min kraft sig helt.

Den danske Salmebog nr. 523

1. Min nåde er dig nok,
    det ord er for de spæde,
    som gennem dåbens dør
    går ind til Herrens glæde.
  2. Min nåde er dig nok,
    det ord er for de store,
    der selvisk peger på
    det gode, som de gjorde.
  3. Min nåde er dig nok,
    det ord er for de døde,
    der skylder livet væk
    og skal for dommen møde.
  4. Min nåde er dig nok,
    det ord med ild skal brænde
    og i os tænde mod
    hver dag til verdens ende.
            Johannes Johansen 1983 og 1995.

Bøn

Herre!

Som regnen skjuler stjernerne og tågerne gemmer bakkerne,

som skyerne dækker himlens blå,

således skjuler min skæbnes mørke hændelser

dit ansigts lys for mig.

Og dog ved jeg, at din hånd

holder mig fast i mørket

- og det er mig nok.

For snubler jeg end på min vej,

falder du dog aldrig.

Efter Gællisk bøn

------------------

Hvis du selv har en bøn, som du ønsker skal bedes af præsten i kirken. Send den til bhou@km.dk eller sms 51670660, eller læg den i postkassen på Kirkevænget 1.

Se og hør andagten herunder eller hent den som PDF fil her